11.9.07

Els aborigens (II)

Quan els europeus van arribar a Australia, es calcula que hi vivien un milio d’aborigens. Amb la seva arribada, la raça blanca va introduir nombroses malaties desconegudes que van delmar progressivament la seva poblacio fins a 200.000 persones, un 1% de la poblacio del pais.

Des de l’arribada dels europeus, els aborigens han patit segles d’opressio i maltractaments. En llibres de text de fa 40 anys sobre la vida animal a Australia, entre cangurs i cocodrils, es feia mencio de la raça aborigen. De tant en tant, se´n feien caceres.
Fins als setantes, les lleis amparaven el rapte dels seus fills per tal d’educar-los en missions cristianes. Quan aquests nens tornaven a casa, ja havien oblidat la seva llengua, tradicions i histories. Avui se'ls anomena la Stolen Generation. Com a conseqüencia, moltes comunitats aborigens van quedar profundament desestructurades.

Per sort, els temps canvien. A partir dels anys norantes, despres d’anys d’exilis i deportacions, nombroses comunitats han pogut tornar a viure a les seves terres ancestrals. Aquestes els hi han estat retornades, al ser les mateixes a on havien conviscut durant desenes de milers d’anys. En aquestes reserves hi poden aplicar les seves propies lleis, i en ocasions, les formes de justicia tradicionals (que sovint es mostren molt mes eficients que la justicia occidental).


No obstant, avui en dia la situacio dels aborigens es encara dificil. La imatge que es despren quan els veus es que la majoria no treballen i es passen el dia pels carrers. Tanmateix, aixo es deu a que els aborigens que ens son visibles viuen a les ciutats, i com en el cas d’Alice Springs, bona part d’ells hi son perque han estat rebutjats de les seves comunitats.


Les enormes diferencies entre les nostres cultures fan que persisteixi una barrera molt dificil de trencar. A les comunitats aborigens, la tradicio ha estat de sempre compartir-ho tot. Per ells, el treball sempre s’ha limitat a la recerca dels aliments indispensables per a sobreviure, sense espai per a mes necessitats. Aquesta percepcio fa que molts continuïn vivint en la pobresa i en la mes extrema austeritat, fenomen incomprensible per a la mentalitat occidental.


En termes mitjans, a Australia, un aborigen rep el doble d’ajuda que una persona d’una altra raça. Els governs de diferents colors, amb mes o menys compromis, intenten ajudar-los a superar aquests temps dificils. La poblacio aborigen torna a creixer i ara es calcula que compta amb unes 400.000 persones. Cada cop es posa mes emfasi en la mescla de blancs i aborigens per tal d’evitar la segregacio.

Una de les sortides mes populars ha estat la pintura tradicional. Molts aborigens han trobat refugi en el mon de l’art, molt valorat als mercats. Altres han buscat ocupacio com a guardes forestals o en l'exercit. A poc a poc, sembla que la seva situacio millora.