6.9.07

Cocodrils

Us presentem els cocodrils, els animals mes temibles de tot el continent australia (amb el permis dels taurons, les aranyes, les serps, els gossos salvatges, els dingos...). Son uns animals extraordinaris, quasi perfectes, un exit de l'evolucio genetica. Per posar un exemple, son de les poques especies que han sobreviscut a l'epoca dels dinosaures.

De cocodrils se'n poden trobar en diversos racons del mon. No obstant, a Australia en tenen algunes de les poblacions mes rellevants. Concretament, en aquest pais se'n troben dues especies, els freshies i els salties. Totes dues especies van estar a punt de desapareixer durant la decada dels seixantes, quan a Europa i als EEUU es va posar de moda el vestit de pells de cocodril. No obstant, a finals dels 70's se'n va prohibir la seva cacera i des d'aleshores, els cocodrils han demostrat una recuperacio sorprenent, amb importants poblacions a la costa est i al nord d'Australia.

De freshies nomes se'n troben a aquest pais. Com indica el seu nom, son cocodrils d'aigua dolca, poc preparats per viure en aigua salada. No son gaire grans (la majoria no passen del metre i mig) i no son animals especialment agressius, a no ser que els trepitgis, els vulguis abracar o petonejar-los. Els salties, en canvi, son l'especie de cocodrils que tots tenim al cap. Poden viure tan en aigua dolca com salada (si, tambe enmig del mar!) La seva llargada pot arribar fins a 7 metres i no dubten en endrapar tot el que fagi una grandaria menor. No son animals rapids, pero tenen una arma millor: la seva capacitat de sorpresa.

Aquestes monades registren xifres espectaculars i encara desperten molts enigmes. Tot i ser tan lents, alguns especimens han recorregut fins a 350 km. Els seus ous han de ser mantiguts a una temperatura de 32'5 graus per tal que les cries siguin mascles, en cas contrari en sortira una femella. Poden estar mesos sense menjar (alguns hi han estat un any!), ja que a diferencia de nosaltres, no necessiten menjar per mantenir la temperatura del seu cos (d'aixo se'n diu sang freda!). El que mengen, pura i simplement, els serveix per fer-se mes grans.

Es calcula que els cocodrils poden viure uns 125 anys. El mes espectacular pero, es que la seva edat no es percep en el seu aspecte fisic. En altres paraules, no es fan vells. Per tant, es forca complicat saber l'edat d'un cocodril: primer l'has de matar (no es cosa facil), despres obrir-lo, treure'n'hi un os i comencar a comptar anelles. Ara be, com us podeu imaginar, si el cocodril es gaire gros les ultimes anelles son practicament imperceptibles! Tot aixo ha provocat que alguns cientifics hagin especulat sobre l'immortalitat del cocodrils... i si de la seva investigacio se'n podrien derivar efectes per l'especie humana.