7.9.07

Els aborigens (I)

Com tots sabeu, a Australia, s'utilitza el generic terme d'aborigens, per descriure la poblacio nativa del pais. Es calcula que els aborigens van arribar al continent Australia ara fa uns 65.000 anys. El cert, es que no estem parlant d'una cultura qualsevol, sino de la mes antiga civilitzacio que es conserva al nostre mon.

Hem de veure els aborigens, no com una cultura unica, sino com un poble dividit en diferents paisos (Australia es més gran que Europa!). A dins de cada pais, conviuen diferents tribus o comunitats. Quan els blancs van arribar al segle XVIII, a Australia es parlaven 250 llengues i 700 dialectes. En cap d’elles s’utilitzava l’escriptura, pero el grau de desenvolupament de les diferents comunitats podia ser molt diferent: nomades, agricultors, canibals, comerciants,... Tot i aixo, en tots els col·lectius es presentaven certs elements vertebradors: l’adoracio
als avantpassats i la creença en la Rainbow Snake (un dels deus creador del planeta) o en el mon del Dreaming.

El Dreaming es la traduccio anglesa que s'ha donat al que els aborigens entenen per mon real, diferent del que vivim en la nostra vida terrenal. Aquest mon es el dels creadors del planeta i el deus seus poderosos avantpassats. Una persona amb suficient sabiduria es possible que tingui connexio amb aquest mon durant la seva vida terrenal. De fet, els primers contactes amb l’alcohol, els van fer pensar que aquesta substancia els connectava directament amb el mon del Dreaming. Per aixo, en absencia d’educacio preventiva sobre les drogues, aquestes han fet autentics estralls.

La cultura aborigen es suporta fonamentalment en la transmissio d´histories de tradicio oral. Aquestes histories contenen els millors consells de caça, pautes de bon comportament, histories dels seus avantpassats, mites sobre la creacio,... L‘autoritat i la saviesa d’una persona es mesura en el nombre d’histories que coneix. Aquest coneixement no es cosa facil, ja que es fruit d’un lent proces d’aprenentatge, basat en
el merit a coneixer les histories. Aquest sistema ha fet de la cultura aborigen una materia molt complexa i tancada, cosa que, en temps dificils, no ha ajudat a la seva preservacio. En els nostres temps, han mort totes les persones que tenien ple coneixement, perdent-se un patrimoni cultural incalculable.

Perque us en feu una idea, als blancs nomes se´ns explica el nivell mes basic de les seves histories, el mateix que els aborigens expliquen als seus infants i que correspon als no iniciats en les seves tradicions i rituals. Aixo ha fet que durant molts anys, els blancs creguessin que la cultura aborigen era molt simple, quan de fet no es aixi. En realitat, cada historia te 4 o 5 nivells de complexitat, que es van aprenent gradualment. Actualment, nombrosos experts pagarien fortunes per tenir-hi acces. No obstant, a dia d’avui, cap aborigen hi ha cedit. Aixo es una excel·lent mostra de la tenacitat i del respecte que encara mostren per la seva cultura.