7.9.09

Preferentment independència

Avui, dia 7 de setembre, és el dia de la independència al Brasil. A grans trets, la història és la següent: quan Napoleó va conquerir Portugal, la cort portuguesa es va refugiar al Brasil. Un cop Napoleó va desaparèixer del mapa, el rei Dom Joao VI va decidir quedar-s'hi i traslladar la capital des de Lisboa a Rio de Janeiro, formant així el Regne Unit de Portugal i Brasil. Al morir Dom Joao, les corts portugueses van exigir al seu fill, Dom Pedro, retornar l'estatut colonial al Brasil. Ell s'hi va negar rotundament. Quan les tropes portugueses van exigir-li retornar a Portugal i sotmetre's a les Corts Portugueses, Dom Pedro, envalentit per l'onada independentista de la resta de Sud-Amèrica, va clamar: "Independència o mort!" i -segons alguns diuen- va afegir: "preferentment independència". I bé, aquesta és l'heroïcitat que avui es celebra amb desfilades militars i un magnífic dia de festa.

(Brasil, a diferència de la resta de països sud-americans, va independitzar-se de la colònia sense haver de lamentar morts ni pràcticament cap episodi de violència. Tampoc, a diferència dels països veïns, ha viscut mai cap revolució). 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt preferentment! Una bona crònica, m'ha agradat... i molt graciosa la història de la Tunga. Espero que ja estigueu bé del peu i en forma per continuar corrent força món!

Finalment us he enllaçat des del meu bloc, que me n'havia oblidat...

molt records parella!

Albert

Pau ha dit...

Gràcies Albert! Ben recuperats estem! Molts records des de l'hemisferi sud!